Wat is de lol als je niet speelt
Als dwarsfluitiste Corine de Croes maandagavond De Reggehof betreedt voor de repetitie van het grote Harmonieorkest ontsmet ze bij de ingang haar handen. Daarna vult ze haar naam en telefoonnummer in op een lijst. Vervolgens loopt ze via de kortste route naar de grote zaal met podium en neemt ze plaats in een vak dat met lijnen op de vloer is aangegeven en dat 2 meter afstand tot andere orkestleden garandeert.
Voor fluiten en piccolo’s geldt geen 1,5 meter afstand maar 2 meter. Want de musici die op een fluit of piccolo spelen blazen als enige lucht niet rechtstreeks in het instrument, maar er overheen. Voordat de repetitie begint legt de 56-jarige Goorse een doek op de vloer om condens op te vangen. De muzikanten zitten niet alleen op het podium, zoals voor corona, maar ook in de grote zaal. Anders wordt de afstandsregel niet gehaald.
Na de repetitie desinfecteert Corine de Croes haar plek en gaat ze meteen naar huis. Want pauzes en gezellig napraten in de foyer zijn er niet meer bij; het is ‘wegwezen’.
Het Harmonieorkest telt zo’n zeventig muzikanten. Daarvan zijn er deze maandagavond circa veertig aanwezig. Een aantal oudere leden blijft uit voorzorg thuis, omdat ze tot de risicogroep behoren. Ook musici met een beroep in de zorg nemen geen risico. Daarnaast zijn er leden die met (lichte) klachten thuisblijven.
Apollo huurt drie dagen in de week ruimte in de Reggehof om alle muzikanten van de diverse (orkest)onderdelen aan de bak te laten komen. De majorettes oefenen zoveel mogelijk buiten, terwijl de leerlingen les krijgen op de muziekschool Hof van Twente. De protocollen worden nageleefd. Daar maakt het bestuur zich geen zorgen over.
Doordat er sinds half maart geen (grote) optredens meer zijn, kampt Apollo met een omzetverlies van 8000 euro, zegt penningmeester Jan Groothuis. De vergoedingen voor deelname aan, bijvoorbeeld, optochten, shows en concerten zijn weggevallen. Groothuis: “Dat omzetverlies hakt er in, maar we kunnen het financieel nog redden dankzij subsidie, steun via een overheidsregeling en doordat onze leden trouw contributie blijven betalen.”
Geld is vooralsnog dus geen probleem. Wel de vraag: hoe houd je de leden gemotiveerd en betrokken zonder uitzicht op optredens? “Dát is onze grote zorg. Want, wat is de lol als je hard traint maar niet speelt en je ook niet weet wanneer de volgende ‘wedstrijd’ is? De uitdaging ontbreekt. Het bestuur is voorstander van kleinschalige optredens voor weinig publiek, zoals in familiekring. Ook is onze drumfanfare een keer de straat opgegaan. Dat zal nog enkele keren gebeuren. Wanneer zeggen we vooraf niet. De optredens mogen wegens gevaar van besmetting geen aanzuigende werking hebben”, zegt Groothuis.
Dwarsfluististe Corine de Croes moet even nadenken wanneer zij voor het laatst met het harmonieorkest optrad in het openbaar. “Dat was het nieuwjaarsconcert, begin dit jaar. Wanneer het volgende concert is, weet ik niet. Ik verwacht niks, dan valt alles mee. Mijn motivatie is niet minder, muziek zit in mijn bloed.”